Boerhaaveprijs 2024 voor Marit Kaper
Boerhaaveprijs 2024 voor Marit Kaper
Ieder jaar wordt in het UMC Utrecht de Boerhaaveprijs uitgereikt aan een medewerker, die zich op bijzondere wijze heeft ingezet. Dit keer was het Marit Kaper, sociotherapeut bij de afdeling Psychiatrie die de prijs ontving. “De mensen maken de organisatie. Daar ben jij er bij uitstek een van.”
Deze lovende woorden sprak Carina Hilders, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht, uit tijdens de overhandiging van de Boerhaaveprijs 2024 – in de vorm van een beeldje – namens het bestuur van de stichting J.M. Fentener van Vlissingen.
“Marit, we zijn ontzettend trots. Voor je uitzonderlijke bijdrage in de regio en breder in psychiatrie. Je staat dicht bij de mens, luistert op gepaste afstand naar de patiënt. Indrukwekkend wat je voor patiënt en organisatie betekend hebt en ook daarbuiten. Bedankt en van harte gefeliciteerd met deze mooie prijs!”, aldus Carina Hilders.
Pionier in zorgprogramma’s en patiëntgericht werken
Als sociotherapeut op de afdeling Psychiatrie speelt Marit een essentiële rol in de zorg voor patiënten en in het ontwikkelen en coördineren van zorgprogramma’s. Met haar innovatieve werkwijze en verbindende aanpak heeft zij een waardevolle bijdrage geleverd aan de zorgprogramma’s GRIP (voor mensen die stemmen horen) en Trauma en Herstel (speciaal voor mensen met een combinatie van een ernstige psychiatrische aandoening en trauma).
Toewijding aan zorg en herstel
Volgens haar collega’s is Marit niet alleen een betrokken en flexibele zorgverlener, maar ook een drijvende kracht achter zorginnovatie, die collega’s, externe behandelaren en het netwerk van patiënten effectief integreert. Haar toewijding, veelzijdigheid en bijzondere inzet en betrokkenheid bij zorg en herstel van haar patiënten maken haar een waardige kandidaat voor de Boerhaaveprijs 2024.
“Marit laat ons zien wat het betekent om betrokken, veelzijdig en flexibel te zijn in zorgverlening”, aldus collega’s van Marit tijdens de feestelijke uitreiking. “Ze luistert niet alleen naar wat gezegd wordt, maar ook naar wat onuitgesproken blijft – en dat maakt haar uniek in haar rol. Hoe Marit herstel stimuleert bij de mensen is heel bijzonder. Ze kijkt niet alleen naar wat iemand nodig heeft in de zorg, maar helpt hen ook om hun eigen kracht weer te vinden.”
Beetje ongemakkelijk, maar vooral heel trots
Marit was zichtbaar overweldigd door alle aandacht en woorden van Carina en haar collega’s. “Vandaag sta ik hier een beetje ongemakkelijk, maar vooral heel trots. Trots op mijn team van collega’s, op alle contacten met patiënten, naasten en collega’s binnen en buiten het UMC Utrecht. Op de samenwerking met ervaringsdeskundigen. Trots dat de Boerhaaveprijs mij vandaag door collega’s gegund wordt. Dank jullie wel, ik ben onwijs blij met deze prijs”, aldus Marit tijdens de feestelijke uitreiking.
Boerhaaveprijs
Eén keer per jaar wordt de Boerhaaveprijs toegekend aan een medewerker, die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor het UMC Utrecht. De prijswinnaar krijgt het Boerhaavebeeldje, € 2.500 prijzengeld voor eigen besteding en een bijdrage voor een etentje om de prijs te vieren. De Boerhaaveprijs wordt aangeboden namens Het Fentener van Vlissingen Fonds.
Lees ook de verhalen van eerdere winnaars Boerhaaveprijs
- https://www.umcutrecht.nl/nieuws/boerhaaveprijs-voor-ginette-hesselmann
- https://www.umcutrecht.nl/nieuws/henk-van-den-brink-wint-boerhaaveprijs-2022
Stichting J.M. Fentener van Vlissingenfonds
In de periode 1960 - 1968 was de heer J.M. Fentener van Vlissingen voorzitter van de Stichting Academisch Ziekenhuis Utrecht. Ter gelegenheid van zijn afscheid op 1 juli 1968 is een fonds opgericht. Hieruit wordt jaarlijks de Boerhaaveprijs toegekend aan die medewerker, die zich op bijzondere wijze inzet voor de organisatie. Daarmee wilde hij zijn grote erkentelijkheid aan de medewerkers tot uitdrukking brengen.
Wie was Boerhaave?
Herman Boerhaave, geboren in Leiden op 31 december 1668, was arts, doctor in de geneeskunde, lector en hoogleraar in het Academisch Ziekenhuis Leiden. In 1728 werd hij benoemd tot lid van de Academie van Wetenschappen in Parijs. Twee jaar later was hij lid van de Royal Society in Londen. Door ziekte was hij in 1737 gedwongen definitief met de wetenschap te stoppen. Op 23 september 1738 stierf Herman Boerhaave op 69-jarige leeftijd.